2013-07-04 18:24:38• hírek • Kocsis Zoltán

Részegszemüveggel a józan vezetésért!

Négy részegszemüveget vásárolt a napokban a Szatmár Megyei Rendőrség, amelyeket csütörtökön mutattak be a sajtó képviselőinek. Az eszközöket az egyik ismert autósiskola tanulói és néhány autós is kipróbálhatott. Remélhetőleg ez elrettenti őket a részeg vezetéstől.

A súlyos közlekedési balesetek egyik leggyakoribb okozója, a túlzott sebesség és az elsőbbség megadásának elmulasztása mellett az alkohol. Szinte nincs nap, hogy a Szatmár Megyei Közúti Rendőrség ne találkozna ittas vagy alkoholos befolyás alatt vezető autóssal. Legutóbb kedden Szatmárudvariban okozott közlekedési balesetet egy részegen vezető nagyváradi férfi.

Az autósok sajnos nem veszik komolyan azokat a hatásokat, amelyeket az alkohol egy emberi szervezetre gyakorol. „Kevés alkohol elfogyasztása után is csökkennek a vezető reflexei, ennek következtében pedig nő a reakcióideje. A másik veszélyt az jelenti, hogy az alkohol hatással van az ítélőképességre, a mérlegelési képességre. Az ember bátrabbá, kevésbé elővigyázatossá válhat. A harmadik veszélyforrást a látótér beszűkülése jelenti", nyilatkozta korábban dr. Láng László.

Mindezen hatások érzékeltetésére a rendőrség négy ún, részegszemüveget vásárolt. Ebből három különböző szintű részegségi állapotot szimulál, a negyedik pedig éjszakai ittas állapotot adja vissza. Használója megtapasztalhatja, mily módon veszíti el az ember a tér- és távolságérzetét, látása mennyire zavarossá válik.

Simona Sandulescu rendőrbiztos vezetésével a rendőrség a következő hetekben valamennyi autósiskolát felkeres majd, hogy ezek tanulóit szembesítse az alkoholfogyasztás veszélyeivel. A tanévkezdet után aztán az iskolákat is felkeresik a szakemberek, mondta Sandulescu.

reszegszemuveg from Szatmar.ro on Vimeo.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: